Pol·linització de les tomaqueres amb abellots

Pol·linització Natural de les Tomaqueres a Can Puxic

Procès de Pol·linització de les Tomaqueres

Actualment, existeixen diferents tipus de pol·linització artificial que requereixen la manipulació de les plantes. A Can Puxic, però, utilitzem els abellots com a mètode natural de pol·linització de les tomaqueres. Avui que es celebra el dia mundial de la natura, fem un homenatge especial a aquests insectes tan importants.

Sense ells, no podriem gaudir del nostre deliciós tomàquet. Així, són una peça vital dins el nostre ecosistema. Segons la FAO, 71 dels 100 cultius que proporcionen el 90% dels aliments de tot el món, són pol·linitzats per les abelles i abellots.

Pol·linització de Tomaqueres Can Puxic
Pol·linització de Tomaqueres Can Puxic
Sobre els abellots (bombus)

Els abellots tenen el cos pelut i un color semblant al de les abelles per tal d’alertar els depredadors de la seva perillositat però, malgrat que els borinots també tenen fibló habitualment no l’utilitzen.

Són insectes socials, però les seves colònies són menys nombroses que les de les abelles (al voltant de 50 individus) i encara que fan mel, no n’emmagatzemen en tanta quantitat, ja que només la femella, que serà la fundadora d’una nova colònia a la primavera, arriba a passar l’hivern. Són molts bons pol·linitzadors de tota mena de plantes silvestres i conreades i s’utilitzen, per exemple, per pol·linitzar tomaqueres en hivernacles. Poden volar amb temperatures més baixes que les abelles i fins i tot amb una lleugera pluja, ja que tenen un mecanisme especial de control de temperatura del cos.

La Pol·linització

La pol·linització consisteix en el transport del gra de pol·len que es correspon amb la micròspora des del sac pol·línic de l’estam fins a l’estigma (en les angiospermes), o fins al micròpil (en les gimnospermes) on finalment germinarà.

Comprovem el percentatge de pol·linització de les tomaqueres de l’hivernacle

Com duem a terme aquest procès?

Examinem una mostra de cada soc (o fila) de tomaqueres i ens fixem en les seves flors. Les flors que tenen unes petites marques marrons al pistil, han estat pol·linitzades pels abellots. En cas contrari, les que no presenten marques, no estan pol·linitzades. Aquestes últimes, s’asecaran i es cauran. Aleshores extrapolem la quantitat de flors pol·linitzades obtingudes de les mostres.

Afortunadament, hem comprovat que més del 90% de les flors de les nostres tomaqueres estan pol·linitzades. Així doncs, en un parell de mesos tindrem molts ramells ples de tomàquet Cherrie Puxic!

Us deixem el video explicatiu mentres examinàvem les flors!

Deixa el teu comentari