Avui es celebra el dia Mundial de la Prevenció del Càncer de Colon.
El càncer de colon és actualment i en termes absoluts el tumor maligne més comú entre la població, nomès precedit pel càncer de pròstata i pulmó en homes i el de mama en dones. Hi ha diverses mesures eficaces que es poden prendre per prevenir aquesta tipologia de càncer.
5 recomanacions molt sencilles per prevenir-lo:
- Fer exercici diari. Caminar 45 min. al dia és suficient per evitar el sedentarisme i millorar la condició física.
- Evitar el tabaquisme.
- Reduir el consum d’alcohol.
- Reduir el consum de carn vermella.
- Aumentar el consum de fruites, verdures i làctics. Un dels aliments que ha demostrat ser més beneficiós en aquest sentit i que no pot faltar a la nostra dieta diaria és el tomàquet.
Per què el tomàquet?
El tomàquet té una gran quantitat de vitamines (sobretot B1, B2, B5 i C) i un important contingut en minerals bàsics com el potassi, ferro, magnesi, calci i fòsfor, entre molts d’altres. Però segurament el component més característic del tomàquet és el seu alt contingut en licopè. Present a pocs aliments, és l’element que confereix el color vermell al tomàquet.
El licopè és un potent antioxidant que ajuda a prevenir diversos tipus de càncer influïts pels radicals lliures. Hi ha nombrosos estudis que conclouen que el licopè és molt beneficiós per prevenir el càncer de pròstata en els homes i el de mama en les dones. Estudis realitzats a Itàlia, mostren també que el consum habitual prevé també el càncer de boca, d’esòfag, d’estómac, de colon i de recte.
Els investigadors defineixen aquest aliment típic de la dieta mediterrània com aliment protector de tot tipus de càncers de l’aparell digestiu.