empeltar

Empeltar el Planter de Tomàquet Rosa

A Can Puxic ja sabeu que estem tot el dia rumiant com podem seguir millorant el nostre cultiu per tal que els nostres tomàquets siguin encara més excel·lents,

Així doncs, pel proper cicle de tomàquet Rosa Puxic ens hem proposat, per primera vegada, fer el planter des de zero.

Alhora de fer planter, el primer que cal decidir és si el fas o no empeltat. Empeltar és l’operació de fer un empelt o eixert entre dues plantes anomenades bionts. Una és l’empelt i l’altra és el patró o portaempelt, que és la planta que té les arrels i sobre la qual s’uneix la varietat a empeltar.

Empeltar compleix diferents funcions:

  • Aprofitar les característiques adequades d’un patró (per exemple, resistència a l’asfíxia de les arrels)
  • Escurçar el temps que es tarda en produir fruits
  • Reproduir plantes que autoarrelen malament
  • Reproduir determinades varietats que han aparegut per mutació
  • Finalitats estètiques o comercials (barrejar varietats per aconseguir fruits diferents en un mateix arbre, combinar espècies, etc.).

En el nostre cas, amb l’empelt busquem que l’arrel de la tomaquera sigui més forta i resistent i aguanti els nostres cicles de cultiu llargs.

Com que el planter el fem empeltat perquè les tomaqueres creixin amb força, esdevé una tasca laboriosa. Consisteix en juntar l’arrel d’una varietat de tomàquet que arrela amb força amb la tija d’una tomaquera de Rosa Puxic mitjançant una pinça.

empletar tomaquera

S’ha de fer amb paciència i precisió, amb un tall de 45° per tal que la planta curi per si sola en el punt d’unió.

empeltar tomaquera

Finalment, quan estan unides, es col·loquen en aquests mini hivernacles perque estiguin al nivell d’humitat i temperatura òptims. En una setmana, comprovarem si s’han unit correctament i sobreviuen per poder plantar-les a l’hivernacle.

Empeltar tomaquera

Deixa el teu comentari