Història del Tomàquet

Història del Tomàquet

Origen del Tomàquet

Avui en dia sembla que el tomàquet sempre hagi format part de la gastronomia catalana. No obstant, no es tracta d’una hortalissa autòctona del nostre territori. La història del tomàquet comença al continent americà. Les primeres espècies de tomàquet salvatge descrites provenen de la cultura asteca, als vessants dels Andes centrals de l’Amèrica del Sud. Ells anomenàven al fruit de la tomaquera xitomatl, que amb llengua nàhuatl ve a dir “fruit amb melic”.

Història del Tomàquet
Origen del tomàquet en la cultura asteca
Arribada del Tomàquet a Europa

No va ser fins al segle XVI que el tomàquet va arribar a Europa de la mà dels navegants espanyols. Els primers fruits eren de color groguenc. La seva introducció en la gastronomia de l’època va ser més lenta que la d’altres productes arribats d’ultramat, com ara elpebrot, el blat de moro o la patata. Un dels motius és que inicialment es consideràven verinosos degut a la mortaldad que produïa en aquell temps la dolçamara, una planta semblant a la del tomàquet. Així, inicialment s’utilitzava principalment com a planta ornamental. Aleshores, els italians van començar la història del tomàquet en la gastronomia, fent proves i introduint el tomàquet en la seva cuina. Ells van batejar aquesta nova hortalissa amb el nom de “pomodoro” (poma d’or) pel seu color. Poc a poc, el seu consum es va estendre a la gastronomia mediterrània.

Arribada del Tomàquet a Catalunya

La història del Tomàquet a Catalunya a Catalunya comença al segle XVIIIa la comarca del Maresme i al delta del Llobregat. Els pagesos van ser els primers en portar el tomàquet a taula, gràcies al seu constum d’untar el pa ressec amb tomàquet i un bon raig d’oli. Aquí és on comença la tradició del famòs pa amb tomàquet català!

Història del Tomàquet Pa amb tomàquet català

El seu creixement va anar de la mà del desenvolupament del nucli urbà Barceloní fins a l’actualitat, que és l’hortalissa més conreada a les nostres terres, seguida de la carxofa, la ceba i l’enciam. Possiblement es tracta d’un dels cultius que ha evolucionat més des de la seva introducció. Així, avui en podem trobar infinitat de varietats diferents.

Història del Tomàquet
Consum actual de Tomàquet al món

Ara per ara, el tomàquet ocupa el segon lloc a nivell mundial respecte a volum de superfície cultivada, nomès superat pel conreu de patata. La Xina, els Estats Units, l’Índia i Turquia en són els productors principals. El consum mitjà de tomàquets al continent europeu és de 10 kg per persona a l’any, xifra que es quadriplica en els consumidors espanyols.

Deixa el teu comentari