Revista la terra

Can Puxic a la revista La Terra

Us deixem alguns fragments del reportatge a la Revista La Terra on coneixereu els eixos del nostre projecte de la ma del periodista Pep Corral.

La Revista La Terra és un dels mitjans de comunicació d’Unió de Pagesos. Una associació que defensa el sector agrari per millorar-ne les condicions de vida i treball.

A continuació els fragments més destacats del reportatge on en Pep ha sabut transmetre l’essència de Can Puxic a la perfecció.

Plantes que produeixen durant tot un any sencer i collites fora de temporada. Ara fa dos anys, l’agricultor Francesc Ribas, de la finca Can Puxic de Premià de Dalt, va decidir donar un tomb al negoci agrícola que, durant quatre generacions, ha marcat el dia a dia de la seva família. I, posats a sacsejar el llegat familiar, millor fer-ho d’una manera sonada.


Al principi tot va anar molt a poc a poc i vaig fer els primers canvis mentre encara treballava amb la família. Quan vam trobar el Model 365 i vam veure que funcionava, el vam anar perfeccionant i vam decidir apostar per aquest projecte.

UN CONTROL TOTAL
Però en què consisteix realment el Model 365?

El mateix Francesc Ribas es mostra prudent a l’hora d’explicar la seva metodologia de treball intentant no caure en riuades incomprensibles de terminologia tècnica i informàtica.

Segons Ribas, el que fa especials els cinc hivernacles dels quals disposa Can Puxic és el fet que l’interior de tots està controlat per un programa informàtic que en monitoritza
paràmetres, com ara la temperatura, la humitat, el nivell de diòxid de carboni, la llum i el reg.

Per mitjà d’una aplicació per al telèfon mòbil, l’agricultor pot consultar a temps real l’estat de qualsevol d’aquestes variables per, si ho creu oportú, intervenir augmentant la temperatura dins dels hivernacles, augmentar el reg o, simplement, obrir els finestrals perquè es renovi l’aire que hi ha entre les quatre parets.

UN OFICI SENSE HORES

Però tots els aspectes a priori positius tenen la seva contrapartida, ja que la supervisió constant de tots els elements i la connexió amb el telèfon mòbil fa que, en qualsevol moment, pugui sonar una alarma que indiqui que fa falta algun reajustament, com de fet passa en un parell d’ocasions durant l’entrevista.

Això fa que un ofici que tradicionalment no entén d’horaris laborals, com és l’agricultura, es torni si és possible encara una mica més esclau.

Hi ha dies que ens ha sonat el mòbil a les dues de la matinada i hem hagut d’anar a veure què passava

Les jornades a l’hivernacle i la disponibilitat són dues de les potes d’un negoci que es complementa amb la venda, publicitat a Internet i a les xarxes socials. Una feina, aquesta última, també a disponibilitat completa i que, en el cas dels tomàquets de Can Puxic, recau en Marta Figueredo, sòcia i parella de Ribas.
Tota una manera de fer de la producció de tomàquets no només un ofici sinó, també, una manera de viure.

TECNOLOGIA I SOSTENIBILITAT

En aquesta mateixa línia de concebre la seva tasca com quelcom més que una simple feina, Figueredo destaca també l’interès de Can Puxic en la sostenibilitat.

Vèiem molt clar des del principi que volíem que el nostre model fos sostenible. Abans de treballar junts ja ho vam acordar i pactar, perquè sinó no ho vèiem viable

Un compromís que, il·lustra, s’estén tan en la fase de producció com en la de distribució dels seus productes. Així, quan els sensors detecten que ja fa falta augmentar la temperatura, es posa en funcionament una caldera alimentada amb biomassa. En el moment de la comercialització, aquesta aposta per la sostenibilitat es manté, amb la reducció de l’ús de plàstics en l’empaquetament. Així, es substitueix a favor de materials reciclables. Procurar pel medi ambient és, juntament amb l’ús de noves tecnologies, una altra d’adaptar el cultiu i el negoci a les preferències de la clientela del segle XXI. 

Podeu llegir el reportatge complert a l’exemplar 459 de la revista La Terra i al següent enllaç:

Deixa el teu comentari