Quiche
Una quiche lorraine és una mena de pastís salat d’origen francès.
La base és de pasta brisa i aquesta es cobreix amb una barreja líquida a base de llet i ous, a la qual es poden afegir ingredients al gust. Aleshores, tradicionalment, es decora amb una mica de formatge abans de coure-la al forn. Una de les versions més típiques i més antigues té el nom de quiche lorraine. Aquesta, té com a ingredients té cansalada tallada a trossets i ceba també trinxada.
Al nord de França són molt populars en general les versions que tenen formatge i verdura. Així, en podem trobar d’espinacs i formatge, o porro i formatge, o també verdura amb salmó fumat, per exemple. En canvi, a Occitània, sovint prefereixen fer-ne sense base i la consideren una evolució enriquida de les farinetes. No hi ha normes per als ingredients a posar, i cadascú les fa del que més li agrada o amb el que es tingui a l’abast.
La nostra versió de quiche
En aquest cas, hem optat per la versió original de quiche lorraine amb alguns canvis. D’una banda, substituim la nata per llet i afegim una combinació de formatges (de cabra i emmental) i d’altra banda afegim l’ingredient per excel·lència a Can Puxic: el tomàquet! Així, afegirem rodanxes de Cherrie Puxic i Dark Puxic per donar un toc especial, tan gustatiu com decoratiu!
Ingredients:
- Massa Brisa (casolana o comprada)
- 2 ous grans o 3 mitjans
- 1/2 got de llet (tipus de llet al gust, queda igual de bé amb llets vegetals, nosaltres utilitzem llet d’avena)
- 1 ceba petita trinxada
- 100 gr de bacó tallat a trossets
- 1 rul de formatge de cabra
- 150gr de formatge emmental ratllat
- 1 Tomàquet Dark Puxic petit
- 3 Tomàquets Cherrie Puxic
- Alfàbrega fresca
- Sal i prebre negre
Elaboració:
En una paella amb un raig d’oli d’oliva, cuinem el bacó i la ceba fins que quedin daurats. A continuació, en un bol, batem els ous, la llet, el bacó i la ceba, el formatge emmental i salpebrem al gust. Reservem el farcit. Aleshores, posem la massa brisa en un motlle rodó típic de preparacions de quiche. És preferible untar-lo primer amb una mica de mantega per evitar possibles adherencies. Desprès, punxem la base de la massa amb una forquilla i la cobrim amb alguna superficie plana aprta pel forn. Així, evitarem que la base s’infli. Ho posem al forn precalentat a 180º durant 8 min. Quan treiem la base daurada, afegim una primera capa de rodanxes de formatge de cabra. Així, ens quedarà una quiche lorraine molt cremosa. Aleshores, afegim el farcit. Finalment, col·loquem les rodanxes de tomàquet com més ens agradi. Ho cuinem al forn durant 8 min. més. Per emplatar, decorem amb unes quantes fulles d’alfàbega fresca i llestos!
Enllaços relacionats: