Evitem posar el tomàquet a la nevera

Per què no hauries de deixar el tomàquet a la nevera?

Actualment, és força habitual conservar el tomàquet a la nevera per allargar-ne la seva vida útil.

Però, com afecta aquesta pràctica en les propietats del tomàquet?

Un estudi ha demostrat que posar el tomàquet a la nevera redueix notablement el seu gust.

La investigació va ser publicada pel Proceedings of the National Academy of Sciences, la revista científica de la Acadèmia Nacional de Ciències d’Estats Units. El seu objectiu era explicar com l’emmagatzematge de fruites i verdures en fred n’altera les propietats organolèptiques.

El mètode utilitzat va ser enfredar mostres de diferents varietats de tomàquet a 5º durant un, tres i set dies. Desprès traslladaven les mostres a un ambient de 20º.

Els resultats van ser que la cadena en fred els feia perdre el gust notablement. Posteriorment ja no el recuperaven, tot i estar a temperatura ambient.

¿Quin és el motiu científic?

Quan els tomàquets estan exposats al fred, les molècules responsables de donar-los gust, anomenades volàtils, disminueixen fins un 65%. Les volàtils es deriven dels aminoàcids, els àcids grassos i els pigments de color vermell, així com d’altres gens responsables de la seva producció. La investigació demostra, mitjançant l’estudi de l’ADN del tomàquet, que el fred paralitza els gens responsables de produir les volàtils. Això impedeix que puguin produir el mateix nombre de volàtils que a temperatura ambient.

Conservar el Tomàquet a Temperatura ambient

En conclusió, si voleu que els vostres tomàquets conservin el seu gust i aroma orignals, el primer pas és assegurar-vos de comprar tomàquet de proximitat recent collit que no hagi estat refrigerat.

sense posar el tomàquet a la nevera

Aleshores, un cop a casa, és preferible mantenir-los a temperatura ambient fins el moment de consum. De la mateixa manera, també recomanem que a l’estiu, quan fa més calor, hem d’intentar que estiguin en un lloc el més fresc possible sense arribar a posar el tomàquet a la nevera. Per exemple, evitant que estiguin exposats al sol.

Podeu llegir l’estudi complert al següent enllaç:

https://www.pnas.org/content/113/44/12580

Deixa el teu comentari