Sobre l’aguaxili
L’aiguaxili és un platet típic de la gastronomia de la costa occidental de Mèxic. Es consumeix principalment en el nord-oest, en una àrea que comprèn els estats de Sinaloa, Nayarit, Sonora i Baixa Califòrnia.
Els principals ingredients són gambetes, xilis frescos o secs, llimona (llima a Espanya), tires de ceba i tires de cogombre. L’aiguaxili clàssic consta de la preparació d’un llit de gambetes amb un tall tipus papallona. Després, se li posa sal i pebre negre mòlt a el gust, es piquen o es liqüen xiles serrans amb suc de diversos llimones, per banyar les gambetes completament, es deixa marinar una mica i es consumeix fresc al platet. Així, és com es prepararia l’aiguaxili clàssic i original.
Actualment, hi ha moltes variants de la recepta original, des dels tipus de xilis emprats (havaners, xiltepins , jalapenyos o caribenys fins a les variants de la part del suc de llimones que sovint es fa amb suc de tomàquet i cloïsses, salsa anglesa o salsa de soja i també se sol servir acompanyat de cogombre i ceba. L’essència del plat és que sigui un platet fresc, i molt picant. S’acostuma a acompanyar amb torrades o galetes salades i una cervesa ben gelada.
Aiguaxili de Pop, Tomàquet i Alvocat
A Camarasa Fruits, ens ensenyen a preparar una variant de l’aiguaxili clàssic protagonitzat pel pop!
Ingredients
- 1 pota de pop
- 1 alvocat madur
- 5 Tomàquets Cherrie Puxic
- 1 ceba lila
- 5 gr all
- 5 gr Gingebre
- 50 gr suc llima
- Mig manat de coriandre
- 20 gr ceba
- 1 xili/bitxo jalapenyo sense venes en conserva (opcional)
- 2 glaçons de gel
- Un pessic de sal
- Pebre negre mòlt
- 12 gr d’oli d’oliva verge extra
Elaboració
En primer lloc, escaldem el coriandre i el posem en aigua amb gel. Seguidament, l’escorrem i ho triturem amb la resta d’ingredients de l’aiguaxili. També li podem afegir l’aigua del pop cuit. A continuació, tallem la ceba en juliana fina, l’alvocat a daus, els cherrys a quarts i el pop a rodanxes. Finalment, els barrejem amb l’aiguaxili i ho servim.