Propietats del Tomàquet

Propietats del Tomàquet

Tot i ser una hortalissa pràcticament desconeguda fins al segle XVI, el tomàquet és un dels vegetals comestibles més estesos del món. Les propietats del Tomàquet el converteixen en un superaliment únic, tant a nivell nutricional com gastronòmic.

Propietats del Tomàquet a nivell nutricional

Emprat des d’un principi per menajr cru o donar sabor a infinitat de receptes, destaca com una excel·lent font de vitamina C i de provitamina A (betacarotens). De fet, 100 gr de tomàquet cobreixen la meitat de les necessitats diàries de vitamina C. Així, obtenim un element essencial per prevenir l’envelliment prematur, les malalties cardiovasculars i degeneratives, el càncer, l’arteriosclerosi i l’Alzheimer, entre altres patologies.

També és ric en potassi, un mineral molt necessari en la regulació dels líquips corporals i en el bon estat del sistema nerviós i cardiovascular. A més, el tomàquet conté una bona quantitat de calci i, per tant, juntament amb el potassi, formen un excel·lent còctel per a la salut dels nostres ossos.

Per altra banda, destaca el seu contingut en licopè, un potent antioxidant responsable del seu característic color vermell. Aquesta substància ajuda a prevenir malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

Composició del Tomàquet

El tomàquet és una hortalissa poc energètica i baixa en calories. A més, és una font de fibra i minerals. El tomàquest està compost principalmet per aigua (94%), hibrats de carboni (4%) dels quals un 1,5% són fibra, proteïnes (1%) i lípids (0,3%). El seu alt contingut en aigua beneficia les persones que pateixen de retenció de líquids, hipertensió, càlculs renals i desordres intestinals. També ajuda en el procès de control dels nivells de sucre en sang.

Propietats del Tomàquet a nivell gastronòmic

El tomàquet és un dels ingredients més versàtils. És difícil arribar a quantificar el nombre de plats que es fan a base d’aquesta hortalissa, especialment a la cuina mediterrània. A banda de les infinites possibilitats que ens dóna a l’hora de preparar tot tipus d’amanides, aquesta hortalissa també ens permet fer una infinitat de receptes, segons la varietat escollida.

Per exemple, els tomàquets buits són ideals per fer receptes de tomàquets farcits. També podem utilitzar varietats més sucoses per fer tot tipus de cremes fredes, com el famós gaspatxo, i sopes. També hi ha moltes possibles preparacions en calent, ja sigui rostit o en forma de salsa. En aquest sentit, hi ha múltiples salses possibles: des del bàsic sofregit fins a la salsa putanesca, passant per la marinara, la bolonyesa i fins i tot el quètxup casolà. I, no ens oblidem del plat estrella català per excel·lència: el pa amb tomàquet!

Propietats del Tomàquet
Umami: el cinquè gust

Una dada curiosa sobre les propietats del tomàquet és el seu gust. Ni ben bé àcid, ni dolç, ni salat ni amarg, el seu gust és umami. Umami, vocable que significa saborós, és un dels cinc sabors bàsics que reconeixen els receptors de la llengua. La paraula umami prové de l’idioma japonès i significa “sabor agradable”. Aquesta paraula va ser creada pel professor Kikunae Ikeda i prové de la combinació dels termes Umai “deliciós” i mi “gust”. El tomàquet és un dels aliments més rics en aquest gust. Per això, aquesta hortalissa combina bé amb altres ingredients umamis comel formatge parmesà, les anxoves, el pernil salat, els espàrrecs o la carn vermella.

Entrades Relacionades:

Deixa el teu comentari